Casestudy : inzicht in de complexiteit van CLT-constructies

Chantier CLT Simpson Strongtie

Onze teams bieden u een derde en laatste zoom op de UAB-bouwplaats (lees ook de andere artikelen in deze reeks), die een aantal toepassingen belicht – soms traditioneel, soms disruptief en complex – dat bij dit soort houtconstructies wordt gebruikt.

Casestudy: Uitbreiding van een administratief gebouw in houtconstructie – UAB, Vendée.

De montage van een CLT-gebouw in een bewoonde buurt brengt tal van beperkingen met zich mee. Om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken moet een dergelijk gebouw snel worden opgetrokken en moet de bouw stil en snel verlopen. De sleutel tot het succes van een dergelijk project? Het gebruik van de juiste producten op de juiste plaats.

De problemen van een bouwplaats in een aardbevingsgebied en een bewoond gebied

“Dit gebouw rust op een betonnen fundering en wordt ondersteund door 3 betonblokken bestemd voor de liftschachten en de trappenhuizen”, vertelt Nicolas Honoré, Simpson Strong-Tie Prescription Engineer. “Door de aanwezigheid van reeds bestaande gebouwen moet het gebouw aan bepaalde eisen voldoen. Anders zouden er aligneringsproblemen kunnen ontstaan voor het creëren van de toegangen tussen het bestaande en het nieuwe gebouw.” Dit project is gelegen in de Vendée, in een aardbevingsgebied van niveau 3. Alle ankerpluggen die op deze bouwplaats worden gebruikt, moeten daarom de juiste afmetingen hebben en gecertificeerd zijn voor dit soort terrein.”

Het verbinden van de funderingen met de CLT-wanden

“De verbinding tussen de betonnen fundering en de CLT-wand gebeurt met:

  • HTT5-hoekijzers (ook wel ankers voor houtskeletstijlen genoemd) die bedoeld zijn voor de opvang van opwaartse druk
  • en ABR255-hoekijzers, wat versterkte hoekijzers zijn, die zijn ontworpen voor CLT-projecten en zeer effectief zijn bij het opvangen van afschuifkrachten.

“Ze zijn gelijkmatig verdeeld over de volledige lengte van de verbinding om zoveel mogelijk krachten op te vangen”, licht de ingenieur toe.”

“De trappenhuizen en de panelen worden op twee verschillende manieren met elkaar verbonden:

  • Als de twee elementen zijn uitgelijnd, wordt aangepast ijzerbeslag gebruikt. Deze platte metalen verbindingen, gemaakt door de Special Service-teams van Simpson Strong-Tie, hebben een koppelplaat om te voorkomen dat ze uit het lood komen te staan.

  • Als de uitlijning niet op de betonrand ligt, worden ABR255-hoekijzers gebruikt. Deze worden dan vooraf aan één kant geplaatst om als positioneringshulp te dienen.

Verbinden van de houten elementen met elkaar

De hout-houtverbinding aan de buitenkant wordt gemaakt door middel van grote geperforeerde platen, die ook op maat worden gemaakt. Deze platen moeten de trekkrachten opvangen.

Aan de binnenkant wordt de voorkeur gegeven aan AE116-hoekijzers vanwege hun veelzijdigheid. “Dit hoekijzer is interessant omdat het een goed afschuifvermogen heeft en uitstekende prestaties levert tegen opwaartse drukkrachten”, legt Prescription Engineer N. Honoré uit. Hij vervolgt: “Het hoekijzer kan op beton of hout worden geïnstalleerd met CNA-nagels of SSH-schroeven.

Beheren van de meest complexe installatietijden

Gebruikmaken van het bestaande en bewoonde gebouw.

Op de bouwplaats bevindt een van de CLT-wanden zich op enkele centimeters van het bestaande gebouw. “In deze situatie kunnen er geen geperforeerde platen worden gebruikt, omdat er onvoldoende ruimte is om de bevestigingen te plaatsen. “In dat geval wordt er gekozen voor een oplossing die iets minder traditioneel, maar net zo effectief is.

Eerst moeten de vloeren op een randbalk worden gelegd in plaats van tussen de muren te worden ingeklemd. Om de trekkrachten tussen de verdiepingen op te vangen worden twee HTT22E geïnstalleerd, één op de onderste muur en één op de bovenste muur. Deze twee verbinders zijn met elkaar verbonden door middel van THR-draadstangen, die de krachten van de ene verdieping op de andere overbrengen. “Dit soort assemblage vereist een grote precisie – in het millimeterbereik – gedurende het ontwerp, de fabricage en de installatie. Dit zijn echter vrij gebruikelijke moeilijkheden op CLT-bouwplaatsen, die zowel door de ontwerpers als door de installateurs zonder problemen worden aangepakt”, vervolgt de ingenieur.

Uitgaan van de esthetische en architecturale beperkingen

Dit architecturale project werd ontworpen om het belangrijkste materiaal van deze uitbreiding in de verf te zetten: hout. Tevens is één CLT-paneel aan beide zijden zichtbaar en moet het worden verbonden met een van de trappenhuizen. Dit wordt gedaan met behulp van CBH-beugels met insteekblad. “Ze zijn ideaal voor de verbinding met het beton en zitten verborgen in de dikte van het paneel.”

De verbinding in het midden van de panelen wordt gemaakt met behulp van houten messingen die met WSV-schroeven worden vastgezet. Dit geval werd in een eerder artikel behandeld. Overal op de bouwplaats werden andere schroeven met gedeeltelijke schroefdraad en platkop (type ESCR) gebruikt voor verschillende toepassingen: bevestiging van de randbalken, bevestiging van de vloeren op de randbalken ...

CLT van de vloer tot het dak

 

Dan komt het hoogste deel van de constructie: het dakoverstek.

“Dit is opnieuw meer een ‘standaardconstructie’ met gordingen en een OSB-paneel. Voor de bevestiging ervan wordt gewoon gekozen voor ophangbeugels met naar buiten staande flenzen. De windverbandelementen worden bevestigd met aangepast ijzerbeslag”, besluit Nicolas Honoré.

Isoleren van het houten gebouw

  • Extrait exclusif du Guide ITE 2021

Isoleren van het houten gebouw

Wanneer de constructie klaar is, moet het omhulsel worden aangepakt. De UAB koos voor isolatie aan de buitenkant (ITE). Aangezien de ondergrond echter van hout is, worden er geen hoekijzers gebruikt, maar kepers die rechtstreeks op de CLT worden geschroefd met TTUFS-schroeven.

De CLT-verbinding – een specialiteit van Simpson Strong-Tie

  • Crédit photo : Triade

Op deze voormalige bouwplaats is nu een deel van de kantoren en de administratieve diensten van de Union des Artisans du Bois gevestigd. “Om deze uitbreiding te bouwen moesten we de complexiteit van de uitvoering begrijpen, ondanks de beperking van het werken in een kleine en bewoonde ruimte gedurende de gehele werkzaamheden”, analyseert N. Honoré. “Op het terrein worden we steeds vaker met dit soort gebouwen geconfronteerd: we combineren traditionele assemblages met meer innovatieve technieken om ons aan te passen aan de beste architecturale specificaties”, besluit hij.

Simpson Strong-Tie biedt een breed scala aan CLT-verbinders en -bevestigingen, zowel standaard als op maat gemaakt, om ontwerpers en installateurs te ondersteunen en een antwoord te bieden op alle mogelijke CLT-assemblages.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk