Sara Kulturhus in Skelleftea: een meesterwerk van techniek en houtwerk

Sara Kulturhus @whitearkitekter

White Arkitekter

Gelegen in het centrum van het charmante stadje Skelleftea in Zweden, valt het Sara Kulturhus niet alleen op door zijn dynamische culturele aanbod, maar ook door zijn avant-gardistische houten architectuur. 

Het gebouw, dat voornamelijk is opgetrokken uit dwarsgelamineerde houtpanelen (CLT), is een sprekend voorbeeld van de vindingrijkheid van houtbouw en de geavanceerde verbindingstechnieken die zijn gebruikt om dit uitzonderlijke architectonische bouwwerk te realiseren.

Een ecologisch gebouw met een innovatieve structuur

  • Martinsons/Jonas Westling

Met zo'n 10.000 m3 CLT en 2200 m3 gelijmd gelamineerd hout is het Sara Kulturhus een sprekend voorbeeld van de groei van duurzaam en milieuvriendelijk bouwen in Zweden. Het project, dat zich bewust is van de impact van de bouw op het milieu, gebruikt hout als belangrijkste bouwmateriaal. 

De houten constructie van 20 verdiepingen werd zorgvuldig ontworpen om functionaliteit en esthetiek te combineren.

De houten kapconstructie krijgt een prominente plaats, wat binnen een warme en uitnodigende sfeer creëert en tegelijkertijd de natuurlijke schoonheid van het materiaal laat zien. De structuur van het gebouw bestaat uit massief houten balken, gelijmd gelamineerd hout en dwarsgelamineerd hout (CLT).

Deze technieken maken het mogelijk om grote, open ruimtes te creëren met behoud van de stabiliteit en stevigheid van de bouwconstructie.

De kracht van dwarsgelamineerd hout (CLT)

  • Martinsons/Jonas Westling

De keuze voor CLT als het belangrijkste bouwmateriaal voor het Sara Kulturhus was een gedurfde maar verstandige beslissing. CLT-panelen zijn geprefabriceerde bouwelementen die bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar zijn gelijmd. Ze geven de constructie een hoge stabiliteit en sterkte, waardoor ze ideaal zijn voor gebouwen met meerdere verdiepingen.

Elk CLT-paneel werd zorgvuldig en nauwkeurig geprefabriceerd in de fabriek met lokaal hout, voordat het naar de bouwplaats werd vervoerd. Op de bouwplaats is de structuur van het Sara Kulturhus grotendeels gebaseerd op de verbindingstechnieken die zijn gebruikt om de CLT-panelen aan elkaar te bevestigen. De verbindingen en bevestigingen voor de montage van de houten panelen zijn nauwkeurig ontworpen om ervoor te zorgen dat de constructie de belastingen en weersinvloeden effectief kan weerstaan.

Het ijzerbeslag dat is gebruikt om de CLT-panelen aan elkaar te bevestigen, werd door de timmerlieden van Martinsons bevestigd met SSH-schroeven voor verbinders met een grote diameter. Samen houden ze de elementen veilig en duurzaam op hun plaats.

De SWD-schroef uit het Solid Drive-assortiment: een robuuste en veelzijdige verbindingsoplossing

  • Martinsons/Jonas Westling

Ook constructieschroeven speelden een essentiële rol bij deze constructie, met name de SWD-schroeven uit het nieuwe assortiment Solid-Drive-bevestigingen.

Deze schroeven zijn ontworpen om optimale sterkte te bieden en worden gebruikt om CLT-wanden te verbinden met andere elementen zoals CLT-vloeren en houten balken. Met een gedeeltelijke schroefdraad en gedifferentieerde spoed zijn SWD-schroeven in feite speciaal ontworpen voor een hoge mechanische sterkte en een maximale aanspanning van houten elementen.

Voor het Sara Kulturhus-bouwproject werden veel van de verbindingselementen voorgemonteerd om tijd te besparen op de bouwplaats. Daartoe werden de SWD-schroeven die CLT-wanden en -vloeren met elkaar verbinden, eerst in de vloeren geschroefd en vervolgens direct op de bouwplaats aan de wanden bevestigd.

Op de schaal van een gebouw van deze omvang beperkt deze techniek het aantal mensen op de bouwplaats tot een minimum en zorgt zij ervoor dat de bevestigingen correct worden uitgevoerd volgens de door de ontwerper aanbevolen helling.

CLT & hoogwaardige verbindingen voor een duurzame erfenis

  • Martinsons/Jonas Westling

Het Sara Kulturhus laat met zijn innovatieve gebruik van CLT-panelen en geavanceerde verbindingstechnieken een duurzame erfenis na in het landschap van de Zweedse houtarchitectuur. Met meer dan 9000 ton CO2 die tijdens de bouw werd opgevangen, is het een bewijs van de kracht van hout als groen bouwmateriaal, dat een duurzaam alternatief biedt voor traditionele bouwmethoden.

Of het nu gaat om residentiële, commerciële of industriële projecten, het assortiment Solid-Drive-bevestigingen is een betrouwbare keuze voor projecten zoals het Sara Kulturhus en garandeert de betrouwbaarheid van de houtverbindingen op lange termijn.

Grotere sterkte, veelzijdig gebruik, allemaal gecertificeerd door een ETA ... Deze schroeven voor verbinders en constructieschroeven weerspiegelen de expertise van Simpson Strong-Tie. Ze zijn voortaan een essentieel hulpmiddel voor bouwers die zich zorgen maken over de kwaliteit en robuustheid van hun houten constructies.

Zoekt u hulp bij het ontwerpen of bouwen van een houten gebouw? 

  • Solid-Drive - Bevestigingen voor houtconstructies

    Solid-Drive - Bevestigingen voor houtconstructies

    Solid-Drive-bevestigingen maken het werk van ingenieurs en installateurs gemakkelijker. Door hun hoogwaardige ontwerp wordt hun belastingsterkte verbeterd en wordt de installatietijd verkort, waardoor de arbeids- en materiaalkosten dalen.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk