Ruwbouw: 3 gebieden voor continue verbetering op de werf

Chantier CLT

EGOIN

Meer dan ooit getroffen door de gezondheidscrisis moet de bouwmarkt nu innoveren om de bouwactiviteit te bestendigen. De fabrikanten van bouwwerfoplossingen hebben deze uitdagingen begrepen en innoveren met dit doel voor ogen.
Simpson Strong-Tie beveelt 3 gebieden voor optimalisatie aan in de houtbouw om tijd en investeringen te besparen en tegelijk de constructies betrouwbaarder te maken.

1 – Het gebruik van bevestigingen optimaliseren

Het kiezen van de meest geschikte verbinder voor de situatie voorhanden lijkt vanzelfsprekend. Het is echter minder gebruikelijk om de keuze van de overeenkomstige bevestigingen al in deze eerste overweging mee te nemen. Door op deze manier te werk te gaan, kunnen we de meest voordelige verbindingsoplossing vinden: minder benodigdheden voor een kortere installatietijd op de werf.

Traditioneel werden nagels of schroeven met een kleine diameter gebruikt voor de installatie van hoekijzers, maar nu zijn er schroeven met een grote diameter die op deze verbinders passen.

" Vier SSH-schroeven voor verbinders kunnen tot 29 nagels vervangen bij het bevestigen van bepaalde hoekijzers, zonder dat dit nadelig is voor de verbinding", verduidelijkt Nicolas Honoré, ingenieur voorschriften bij Simpson Strong-Tie.

Het gebruik van dit type schroef brengt een tweede voordeel met zich mee: de mogelijkheid om de constructie te demonteren. Dit is een troef waardoor afval aan het einde van de levensduur van het gebouw kan worden gerecycleerd en een zekere architecturale flexibiliteit mogelijk wordt gemaakt terwijl de omkeerbaarheid van de gebouwen tegenwoordig de trend is.

Een veelzeggend voorbeeld: het Olympisch Dorp van de Olympische Spelen van 2024 werd ontworpen om tijdens de spelen plaats te bieden aan 15.000 atleten. Na de spelen van Parijs 2024 zal het dorp worden omgevormd tot een groot complex van woningen, scholen en winkels voor zo’n 6000 mensen en 6000 arbeiders.

2 – De installatie van verbindingen versnellen

In de bouwsector is de montage van houten panelen op de verschillende soorten constructies (houtskelet, CLT, dakcassettes ...) vaak een lange en vervelende fase op de werf, waarbij een groot aantal bevestigingen moet worden aangebracht.

Bijgevolg levert de mechanisatie van het installatieproces een aanzienlijke tijd- en energiebesparing op: nagels en schroeven op band maken een lineaire, regelmatige en snelle installatie mogelijk.

"De QuikDrive-laders voor bandschroeven passen in professionele standaardschroevendraaiers en lossen niet alleen dit probleem op. Ze maken het ook mogelijk om staand te werken, wat de installateur een zeker confort biedt. Hierdoor kan hij snel en moeiteloos werken."

3 – De constructie van het gebouw betrouwbaarder maken

Bij ruwbouw betekent innovatie ook het betrouwbaarder maken van de constructies. Tegenwoordig zijn er producten op de markt die de gebruikers helpen bij de installatie van verbinders van constructiedelen.

“Het anker voor MAH-houtskeletstijlen, ontworpen door onze R&D-teams, heeft bijvoorbeeld twee plaatsingsmarkeringen om de installatie te vergemakkelijken. De eerste markering zorgt voor voldoende randafstand voor de pluggen die de verbinder in het beton houden. De tweede markering zorgt voor de nodige afstand tussen het uiteinde van de stijl en de eerste bevestiging”, legt de ingenieur uit.

Dit anker kan op de werf worden geplooid, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen. “Het doel is het aantal referenties dat op de werf aanwezig is te beperken en zo de kans op fouten tijdens de installatie te verkleinen”, besluit hij.

 Innovatie in de houtbouwsector neemt tegenwoordig verschillende vormen aan: de bestaande producten op de markt worden geoptimaliseerd om het installatiecomfort en de efficiëntie op de werf te verbeteren, terwijl steeds snellere en meer betrouwbare verbindingsoplossingen worden aangeboden voor de gebouwen van morgen.
Simpson Strong-Tie houdt voortdurend de vinger aan de pols op het terrein en brengt elk jaar tientallen nieuwe producten uit zijn laboratoria op de markt om te voldoen aan de nieuwe marktbehoeften en om de installatie- en bouwprocessen te verbeteren.