ZPRO: Test op ware grootte!

Zpro test start

We hebben de ZPRO onder extreme omstandigheden getest: de resultaten zijn indrukwekkend! Kijk zelf maar...

De context van de test...

Simpson Strong-Tie biedt een compleet assortiment verbinders en bevestigingsmiddelen, zoals ophangbeugels, verstevigde hoekijzers en platen voor buitengebruik. Afhankelijk van het project is de keuze van de verbindingen relatief eenvoudig: u kiest ofwel voor roestvrijstalen A4-verbinders, die bestand zijn tegen agressieve omgevingen, ofwel voor standaard verbinders van verzinkt staal, die geschikter zijn voor binnengebruik.

Helaas hebben we gezien dat er soms, uit voor de hand liggende kostenoverwegingen, voor verbindingen buiten verbinders werden gebruikt die niet van roestvrij staal waren. Die keuze doet echter afbreuk aan de gehele constructie, die weer en wind moet doorstaan!

Om nog veiligere en betrouwbaardere verbindingen te garanderen, hebben onze ingenieurs een innovatieve coating ontwikkeld: ZPRO. ZPRO is wat betreft sterkte een perfect compromis tussen roestvrij staal en standaard staal, en voor een prijs die 3 keer betaalbaarder is dan die van roestvrij staal.

Test op ware grootte

Voor de introductie van het assortiment ZPRO-verbinders hebben onze deskundigen uitgebreide laboratoriumtests uitgevoerd, waarbij deze verbindingen gedurende meerdere weken aan zoutsproeinevel werden blootgesteld. Er werden ook tests op ware grootte uitgevoerd in Noorwegen langs een zeekust, in een omgeving die zeer agressief is voor verbinders. 

Het R&D-team van Simpson Strong-Tie begon standaardophangbeugels en ophangbeugels uit het ZPRO-assortiment te bevestigen op een kade in het westen van Noorwegen. “Natuurlijk zijn ZPRO-verbinders niet bedoeld om in een dergelijke omgeving te worden gebruikt, maar we vonden het belangrijk om deze tests in dergelijke omstandigheden uit te voeren om het 'verouderingsproces' van de onderdelen te versnellen", zegt een lid van de R&D-afdeling van Simpson Strong-Tie Nordic. 

Daarom werd de standaardophangbeugel voorzien van aangepaste elektrolytisch verzinkte verbindingsschroeven. De ZPRO-ophangbeugel werd bevestigd met Impreg+-schroeven, een bevestigingssysteem dat compatibel is met ZPRO.

Gedurende 24 maanden, 24 uur per dag blootgesteld aan de elementen en soms zelfs ondergedompeld in zeewater, reageerden de twee ophangbeugels verschillend op deze zeer corrosieve omgeving.

De resultaten van het experiment in beeld

Uitstekende resultaten

In tegenstelling tot de standaardophangbeugel heeft de ZPRO-verbinder de testperiode prima doorstaan! Wanneer na wekenlange blootstelling aan het weer roest verschijnt op een ZPRO®-verbinder wordt deze geleidelijk bedekt door een dunne laag zink en magnesium. Deze laag verschijnt als witte roest en materiaal het beschermt tegen verdere aantasting.

Kortom, de ZPRO-coating is gelijkwaardig aan een thermisch verzinkte beschermlaag (overeenkomend met corrosiviteitsklasse C3, EN ISO 12944), en dankzij de eigenschappen ervan kunnen de verbinders uit het assortiment in gebruiksklasse 3 worden gemonteerd. Met andere woorden, de prestaties zijn zeer vergelijkbaar met die van roestvrijstalen A2-verbinders.

Mits gemonteerd met compatibele bevestigingen is het ZPRO-assortiment van verbinders voor constructiedelen een effectieve, duurzame oplossing die kan worden gebruikt in alle buitenomgevingen (behalve corrosieve) tegen een prijs die tot 3x lager is dan die van roestvrij staal A4.

  • ZPRO Verbinders voor buiten

    ZPRO Verbinders voor buiten

    Het ZPRO-assortiment van verbinders voor constructiedelen biedt een rendabel alternatief voor roestvast staal, ideaal voor aan het weer blootgestelde constructies zoals carports en terrassen.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk