Er wordt een houten aquacentrum gebouwd voor de grote sportevenementen in Parijs!

Centre Aquatique St Denis

In dit nieuwe aquacentrum in Saint-Denis (93), dat via een loopbrug verbonden is met het tegenoverliggende Stade de France, zullen volgend jaar grote internationale wedstrijden duiken, synchroonzwemmen en waterpolo plaatsvinden.

De aanleg van het nieuwe zwembad van Saint-Denis en de loopbrug, die in 2024 in gebruik worden genomen, begon in 2021 en vordert gestaag. Met meer dan 1200 ton materialen van biologische oorsprong, waarvan alleen al 2300 m3 hout voor de kapconstructie, is het project zowel atypisch qua architectuur als verantwoord qua constructie. 

Het hoofdzwembad met duikput en modulair wedstrijdbad wordt aangevuld met twee extra trainingsbaden onder een tribune met 2500 zitplaatsen. Het grote hoofdzwembad heeft een unieke houten kapconstructie met gebogen gelijmde gelamineerde balken, sommige met een spanwijdte van wel 90 meter!

Simpson Strong-Tie neemt deel aan dit grote project en levert behalve hang- en sluitwerk dat in zijn werkplaats in Vendée wordt vervaardigd ook de hoogwaardige bevestigingsmiddelen voor het dak van het gebouw. 

Eind januari hadden we het genoegen ter plaatse de teams te volgen die momenteel zo'n 230.000 WSV-schroeven aanbrengen om de beplanking op 30 meter hoogte vast te zetten. 

Ons mechanisch Quik Drive-schroefgereedschap wordt door installateurs gebruikt om tijd te besparen en plaatsing te vergemakkelijken. Ook wordt met geperforeerde platen en verstevigde hoekijzers de structuur van de luchtkoker op het dak van het aquacentrum te bevestigen.

Na voltooiing zal de vloeroppervlakte van bijna 8000 m² bedekt zijn met 4600 m² zonnepanelen, waarmee het gebouw een van de grootste stedelijke zonneparken tot nu toe is. Met name zal het 114 meter lange en 106 meter brede complex voor meer dan 80% in zijn eigen verwarmingsbehoefte kunnen voorzien; een zegen voor de stad Saint-Denis, waaraan het aquacentrum zal worden overgedragen en die het in 2025 gedeeltelijk zal omvormen tot een multisportcentrum.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk