Plaatsing van paren kruisgewijs geplaatste SWD-schroeven met dubbele schroefdraad

PL Case Study SWD

Constructieschroeven zijn verbindingselementen zonder welke een houten constructie ondenkbaar is. Naast standaardschroeven omvatten deze producten ook bevestigingen met zeer gespecialiseerde toepassingen. Dit is het geval voor de SWD-schroeven uit het Solid-Drive-assortiment.

De Central School of the State Fire Service in Czestochowa (Polen) wordt uitgerust met een nieuw, modern opleidingscomplex en sporthal. De bouw begon in 2022 en de dakconstructie van gelijmd gelamineerd hout is net voltooid. Modulam, een gerenommeerd bedrijf met ervaren technici en houtliefhebbers, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de montage van de houten constructie. Het bedrijf biedt innovatieve en gediversifieerde houtbouwoplossingen (inclusief houtlaminaat en dwarsgelamineerd hout) voor grootschalige constructies. 

De dakconstructie werd gebouwd met 20 cm dikke balken van gelijmd gelamineerd hout met dubbele helling, variërend in hoogte tot 2 meter, op 4,4 meter van elkaar. De balken worden ondersteund door dragende buitenmuren van gewapend beton en een vulling van metselwerk. Tussen de balken werden op regelmatige afstand gordingen van 12 bij 24 cm geplaatst om het dak van de hal te ondersteunen. De dakconstructie is eenvoudig en overzichtelijk. Dit type inrichting is een gebruikelijke oplossing voor daken van gelijmd gelamineerd hout met een grote spanwijdte. 

Een van de factoren die de bouwtijd bepalen, is de efficiëntie van de verbindingen tussen de hoofdbalken en de gordingen. In dit geval moeten er veel verbindingen worden gemaakt, naar schatting goed voor enkele honderden tot enkele duizenden verbindings- en bevestigingsonderdelen.

De bevestiging van de balken aan de muren gebeurt hier met GLE-ophangbeugels. Deze verbinder garandeert een hoge belastbaarheid van de verbinding. De secundaire balken worden met paren kruisgewijs geplaatste schroeven aan de hoofdbalken bevestigd.

SWD-schroeven worden gebruikt voor constructieve verbindingen tussen elementen van gelijmd gelamineerd hout of dwarsgelamineerd hout. De geoptimaliseerde verhouding van de gedifferentieerde dubbele schroefdraad en de gladde delen zorgt voor een maximaal draagvermogen en garandeert de aanspanning van de houten elementen. Dankzij de cilindervormige kop kan de schroef onder het oppervlak van het hout worden verzonken. Het resultaat is een gladde, esthetische afwerking (die de bevestigingen verbergt), wat ook een positief effect heeft in geval van brand. De schroef, die volledig in het hout is verzonken, is geïsoleerd van de hoge temperatuur van het vuur.

Maar dankzij de cilindervormige kop kunnen ook kortere bevestigingen worden gebruikt dan de standaardschroeven met sluitring of verzonken kop. De stervormige gleuf zorgt voor stabiel en veilig schroeven, ongeacht de lengte van de gebruikte schroef. De afgekante punt vermindert het risico op spaanvorming en maakt schuin inschroeven gemakkelijker. Dit unieke ontwerp maakt voorboren overbodig.

De Protec+-coating, die een verhoogde weerstand biedt tegen schuren als gevolg van wrijving tijdens het schroeven, behoudt de sterkte en de duurzaamheid van de bevestiging na de montage.

SWD-schroeven kunnen worden gebruikt voor een groot aantal verbindingen, zoals verbindingen met paren kruisgewijs geplaatste schroeven. Deze oplossing kan een traditionele verbinder of ophangbeugel vervangen en wordt al jaren gebruikt door bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en bouwen van constructies in gelijmd gelamineerd hout. In de praktijk wordt de schroef onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het bovenoppervlak van de houten elementen geplaatst. Eén schroef wordt aan de kant van de hoofdbalk aangebracht, de andere aan de kant van de secundaire gording. Daarom spreken we van 'paren kruisgewijs geplaatste schroeven'. 

"Het gebruik van kruisgewijs geplaatste SWD-schroeven van Simpson Strong-Tie heeft de efficiëntie van het werk op de bouwplaats aanzienlijk verhoogd en de installatietijd voor de kapconstructie van het gebouw verkort", zegt Adam Kotarski, CEO van Modulam.

Bij deze toepassing moet er vooral op worden gelet dat het gladde deel van de schroef in het vlak ligt tussen de twee te verbinden elementen. Zo wordt de gewenste aanspanning bereikt.

Het onbetwistbare voordeel van het gebruik van schroeven met dubbele schroefdraad bij toepassingen met kruisgewijs geplaatste paren is de snelheid waarmee de verbinding kan worden gemonteerd. Deze verbindingen vereisen echter een hoge precisie van de installateur op het gebied van de positionering en de schroefhoek van de bevestiging. Lichte hoekafwijkingen kunnen leiden tot minder efficiënte installaties. Als antwoord op deze problemen heeft Simpson Strong-Tie de GSCREW-schroefmal ontwikkeld voor schuin inschroeven (afbeeldingen 5 en 6), die zowel de kwaliteit van de verbinding als het installatiegemak voor de installateur garandeert.

Het gebruik van paren kruisgewijs geplaatste schroeven om twee balken van gelijmd gelamineerd hout te verbinden, vereist enige technische kennis van berekeningsprocedures tijdens het constructieve ontwerp van het gebouw. Bovendien kunnen niet alle schroeven worden gebruikt in deze specifieke toepassing.

De gratis Solid Wood-software is ook beschikbaar voor ontwerpers en studiebureaus voor het berekenen van constructieve bevestigingen. Hiermee kunt u de verbinding definiëren en snel de belastingsterktes bepalen, waardoor stap voor stap oplossingen worden voorgesteld die geschikt zijn voor uw bouwproject. De in de laatste fase gegenereerde berekeningsnota kan aan het constructieve ontwerpproject worden toegevoegd.

De technische dienst van Simpson Strong-Tie staat ook klaar om u te helpen bij al uw projecten. We werken al vele jaren samen met Simpson Strong-Tie en konden altijd rekenen op de steun van hun technische ingenieurs. Met Simpson Strong-Tie-producten gebruikt u niet alleen de beste verbinders op de markt, maar krijgt u ook ongeëvenaarde technische ondersteuning. "Dankzij efficiëntie op de bouwplaats, efficiënte ontwerpen en samenwerking met onze belangrijkste leveranciers kan ons bedrijf zich meten met de besten", zegt Adam Kotarski, CEO van Modulam.

Als u vragen hebt over SWD-schroeven of andere constructieschroeven uit het Solid-Drive-assortiment en hun toepassingen, neem dan contact op met onze ingenieurs van de technische dienst van Simpson Strong-Tie. We delen graag onze kennis en ervaring met u.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk