CLT : de toekomst van werven

Tour HOHO Wien - West 4 Media

Tour HOHO Wien - West 4 Media

Hout is het bouwmateriaal van de toekomst. Het wordt dan ook steeds vaker gebruikt. Sinds de jaren 1990 leidde de vooruitgang in de houtbouw tot de opkomst van een nieuw bouwsysteem in Oostenrijk en Duitsland: het CLT-paneel (Cross Laminated Timber).

Wat is CLT ?

CLT is een samenstelling van lagen massief hout die onderling worden gekruist en gekleefd. Elke laag is 90° gedraaid ten opzichte van de vorige laag om de prestaties van het paneel te verbeteren. Het aantal lagen varieert en is afhankelijk van de toepassing (meestal tussen de 3 en 8 lagen). De panelen kunnen tot 20 meter lang en 4 meter hoog zijn. Hun dikte varieert over het algemeen van 60 tot 320 mm.

Bekijk ons filmpje hierover en ontdek ons CLT-aanbod.

Wanneer CLT gebruiken ?

CLT wordt steeds vaker gebruikt in collectieve woningen en andere openbare instellingen, maar kan ook worden geïntegreerd in alle soorten structuren, van individuele woningen tot hoogbouw.

Naast de zeer interessante mechanische eigenschappen, zorgt de kruising van de lagen voor een grote dimensionale stabiliteit. Deze twee voordelen bieden een grote architecturale vrijheid. Twee iconische gebouwen van CLT zijn de MjØsa-toren in Noorwegen en de HoHo-toren in Oostenrijk, die beide ongeveer 84 meter hoog zijn. Maar CLT wordt ook gebruikt voor de bouw van kunstwerken zoals de Mistissini Bridge (Canada), een 160 meter lange brug.

De oplossingen van Simpson Strong-Tie

Om u de best mogelijke ondersteuning voor uw CLT-projecten te kunnen bieden, ontwikkelen we al jaren een specifieke reeks producten om te voldoen aan de behoeften van CLT-paneelbouwsystemen. Vandaag bieden wij een catalogus aan die is gewijd aan dit assortiment en werd uitgewerkt in samenwerking met CLT-fabrikanten en -industriëlen.

Voor alle atypische CLT-projecten beschikken wij over een team van specialisten en een industrieel kwaliteitsinstrument (CE EN1090-2-gecertificeerd) om te voldoen aan bestellingen op maat. Op basis van door de klant aangeleverde tekeningen of schetsen kunnen wij alle niet-standaard metalen assemblages produceren.

>> Hier vindt u onze catalogus gewijd aan CLT-bouwwerven.