Kies zorgvuldig ankers kiezen

choisir son ancrage

Mechanische verankeringen of verankeringsharsen? Oplossing voor zware belastingen, te bevestigen in het beton of een ander materiaal? We leggen u alle aspecten uit waarmee u rekening moet houden om de betrouwbaarheid van uw uitvoering te waarborgen. Maak de juiste keuze!

 

 

Related Content

 1. Soorten pluggen volgens belasting:

  Zware belasting

  Hiervoor worden hoofdzakelijk metalen en chemische pluggen gebruikt voor gebruiksbelastingen van meer dan 1000 daN, 1000 kg of 10 kN.

  Middelzware belasting

  Hiervoor worden hoofdzakelijk metalen en chemische pluggen gebruikt voor gebruiksbelastingen kleiner dan of gelijk aan 1000 daN, 1000 kg of 10 kN.

  Lichte belasting

  Hiervoor worden hoofdzakelijk kunststof of nylonpluggen gebruikt voor gebruiksbelastingen kleiner dan of gelijk aan 200 daN of 200 kg.

   

  Ter herinnering : 1 kN = 100 daN =100 kg ; 1 ton = 1000 kg = 1000 daN = 10 kN.

  Bevestigingsmechanismen van een plug

  Mechanische verankering

  Wanneer een mechanische verankering uitzet door de spreidkracht of belast wordt, komt een bepaalde zone van het beton, “spanningskegel” genoemd, onder spanning te staan. De eerste drukspanning wordt uitgeoefend bij het aandraaien en de tweede bij het belasten.

  Keilpluggen voor momentgecontroleerde schroefverbinding

  De plug zet uit bij het aandraaien van de schroef of moer. De verankeringssterkte wordt gecontroleerd via dit aandraaimoment.

  WA, BOAX, BOAX-FMC.

  Vormsluitende pluggen

  Vormsluitende pluggen worden voornamelijk verankerd door mechanische passing in een sponning die in het beton uitgesneden wordt. Deze sponning wordt uitgevoerd :

  • Met behulp van een speciale boor door vóór het aanbrengen van de plug een cilindervormig gat uit te boren.
  • Door middel van de plug zelf, wanneer die in het cilindervormige gat geplaatst wordt.

  FPN/FPNH, HIPC, HIP.

  Chemische verankering

  Bij chemische verankering is geen uitzetting door spreidkracht nodig om de bevestiging tot stand te brengen. De spanningskegel ontstaat dus alleen bij het belasten.

  Chemische ankerpluggen

  Chemische ankerpluggen worden in de ondergrond bevestigd door de lijmverbinding tussen de metalen delen en de boorgatwand. Deze lijmverbinding wordt tot stand gebracht door een hars. De trekkrachten worden overgebracht via hechtspanningen tussen de metalen delen en het in het boorgat aanwezige hars.

  AT HP, POLY GPG, POLY GPG PLUS, SET XP, VT-HP.

  Opspannen van de pluggen

  Is de laatste montagebewerking. Door het aandraaimoment uit te oefenen (met behulp van een momentsleutel) ontstaat een voorspanning die het te bevestigen bouwelement verankert aan het ondergrondmateriaal.

  Ondergronden en afwerkingen

  Certificering

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk