CLT-paneel: De toekomst op uw werf

Hout is het bouwmateriaal van de toekomst. Het gebruik er van in de bouw vind meer en meer zijn weg. Sinds de jaren 1990 is er vooruitgang geboekt in de engineering met hout. Dit  leidde tot de ontwikkeling van een nieuw bouwsysteem in Oostenrijk en Duitsland: Het CLT-paneel (Cross Laminated Timber).  

  • HoHo Österreich © HoHo Wien

Wat is CLT?

De CLT is een samenstelling van gelaagd en gekruist, onderling gelijmd, massief hout. Voor een betere prestatie van de panelen wordt elke laag met 90° gedraaid ten opzichte van de vorige laag. Het aantal lagen hangt af van het gebruik. (Normaal gezien zijn er tussen 3 a 8 lagen.)
De panelen kunnen tot 20 m lang en 4 m hoog zijn. De dikte varieert gewoonlijk tussen 60 en 320mm.

Wanneer CLT gebruiken?

Het wordt meer en meer gebruikt in meer gezinswoningen en openbare gebouwen. CLT-panelen zijn geschikt voor iedere bouwstructuur.  Van een individuele woning tot  zeer hoge gebouwen.

Naast de zeer interessante mechanische eigenschappen zorgt de houtkruising voor een grote maatvastheid. Deze twee voordelen geven een grote architecturale vrijheid. Onder de bekendste gebouwen opgericht in CLT- vindt U de MjØsa torens in Noorwegen en HoHo in Oostenrijk. Beide bereiken een hoogte van ongeveer 84m. Maar CLT wordt ook gebruikt voor de realisatie van kunstwerken zoals de 160 lange Mistissini Bridge in Canada.

De oplossingen bij Simpson Strong-Tie

Om U zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in uw CLT-projecten hebben wij sedert jaren een specifieke gamma ontworpen om antwoord te bieden op de vragen ivm het gebruik van CLT-panelen.
Heden bieden wij een catalogus aan die over dit gamma gaat, en die  gecreëerd werd in samenwerking met fabrikanten en de CLT-industrie.

Voor alle projecten met atypics CLT-panelen is er een groep van specialisten beschikbaar en een industriële kwaliteitstool (gecertifieerd CE EN1090-2) om opmaat bestellingen te behandelen. Vanaf een plan of een schets aangeleverd door de klant kunnen wij iedere niet standaard metalen verbinding produceren.

>> Vindt hier onze catalogus voor CLT-werven.
>> Raadpleeg onze video over CLT-panelen

Deze pagina delen